Анатомия на човешкото тяло – функции, слоеве, хуморални вещества

кожата не само покрива тялото и го изолира от външната среда, но е и орган със сложно устройство. Изградена е от :

  • Епидермис – изграден е от няколко слоя епителни клетки, най-дебел на петата и най-тънък на клепачите и устните. Към повърхността клетките на епидермиса вроходяват и падат във вид на люспи. Това са мъртви клетки, които се заменят от долния слой на епидермиса, който се състои от живи цилиндрични клетки, които се делят непрекъснато, нарича се възпроизводителен слой, до него достигат разклоненията на кръвоносните съдове. В кожата се намират пигментни вещества. Токсините се отделят най много с потта.

  • Дерма – същинска кожа – състой се от съединителна тъкан с разположени в нея еластични влакна. Дермата е богато кръвоснабдена с гъста мрежа от кръвоносни и лимфни капиляри, сетивни нервни влакна и рецептори. С напредване на възрастта тя губи еластичните си свойства, отпуска се и се набръчква. Границата между дермата и епидермата е неравна, вълнообразна с образувания папили.

  • Подкожният слой е изграден от рехава съединителна тъкан, чиито кухини се натрупват мазнини и вода. В зависимост от възрастта и този слой е различно развит при различните хора. В дермата са разположени космите, ноктите, мастните и потните жлези. Космите са рогови образувания, в тях се намира пигментно вещество (меланин). Корените на космите се разширяват в долният край и в тях се излива секрет на мастните жлези. Мастните жлези се отделят в космената торбичка ( на повърхността на тялото) те правят космите меки и гъвкави. Потните жлези са пръснати неравномерно по кожата, те са навити на кълъбца и са обхванати от голям брой капиляри.

Функцийте които изпълнява кожата са: защитна, терморегулаторна, отделителна, дихателна и сетивна.

Хормонални вещества в кожата:

  • Хистамин и осистаменоподобни бещества – имат съдоразширяващ ефектвърху малките кръвоносни съдове. Отделя се в кожата след масажа, като подобрява кожното кръвообращенияе.

  • Ацетин – холин, попомага възбуждането на мембраната на мускулното влакно. Има съдоразширяващ ефект върху кожните артериоли.

  • Некрохормони – аминокиселини и полиптиди – срещу тях организма изработва антитела. Засилват имуннобиологичната му защита.

  • Витамин Д2 – синтезира се след системен масаж. Има влияние върху обмяната на веществата.

  • Кожен пигмент – при дразнене на кожата се образуват малки количества.