Парафинотерапия

Ръцете и лицето са най-уязвимите, открити части на нашето тяло. Студеното време, третирането с различни препарати, миенето на чинии и прането на ръка увреждат тънката кожа на ръцете и ги състаряват. Парафинотерапията е най-подходяща за хидратация, омекотяване и възстановяване на кожата. Парафинотерапията иползва само разтопен до течно състояние парафин, който се нанася върху кожата. Температурата на кожата, намираща се под слоя горещ парафин се повишава с 1,5-2 градуса.Това равномерно затопляне предизвиква множество взаимосвързани реакции - увеличава междуклетъчното пространство и омекотява горния, рогов слой на кожата. Порите се разширяват и се повишава потоотделянето, но влагата не се изпарява от повърхността, тъй като парафинът е добър изолатор - тя отново попива в кожата, прекрасно възстановявайки водния й баланс. Поради това и едно от основните действия на парафинотерапията е ефективното хидратиране на кожата.

Главна роля в парафинотерапията играе преразпределянето на водата в организма в полза на много по-нуждаещите се участъци. Още след първия сеанс еластичността и мекотата забележително се увеличават. Именно заради това тези процедури са считани за незаменими в грижата за сухата и изтощена кожа. С увеличаване на температурата на кожата се повишава и притока на кръв, подобрява се работата на ставите, тъканите се възстановяват и раните заздравяват по-бързо. Заедно с повишеното кръвообращение се увеличава и лимфната циркулация и по-бързото и ефективно изхвърляне на токсини. Молекулите на токсините са доста по-големи от тези на водата, поради това обратното им усвояване от кожата, заедно с влагата е невъзможно. В резултат на детоксикацията кожата диша значително по-лесно. И още една приятна особеност на парафина - способността му да намалява обема си при охлаждане. Именно това му свойство е причина за "изглаждането" на кожата.

Най-популярни са парафиновите процедури за ръце. Ръцете са най-уязвимата част от тялото след лицето - именно кожата на китките най-често страда от изсушаване, напукване, зачервяване и белене. Парафиновата терапия за ръце създава приятното самочувствие на възвърнатата младост. Освен че омекотява кожата и дълбоко я подхранва, парафинът стимулира кръвообращението, изглажда бръчици и изсветлява петна. Ръцете добиват нежен, копринен и здрав вид. Освен приятната релаксация, процедурите лекуват тендовагенит и ставни болки. Изключително полезни са за ноктите, тъй като заздравяват и стабилизират нокътната плочка, хидратират я, подхранват я и подобряват еластичността й. Ръцете се обработват предварително с крем, обогатен с колаген, и се прави масаж, който подобрява кръвоснабдяването на тъканите и мускулния тонус. След това се потапят във вана с топъл парафин и се поставят в ръкавици, с които престояват 20-25 минути. Ефектът от парафинотерапията се забелязва още след първия сеанс…

Парафиновите процедури за крака също са много ефективни. Доста често неудобните и непрактични обувки са причина за не много доброто състояние на краката - кожата на ходилата загрубява, възпалява се и се напуква, появяват се мазоли. След няколко сеанса с парафинотерапия ходилата дори на възрастните жени стават меки и копринени. Освен лечебни и естетични свойства, парафинотерапията на ходилата и дланите има и доста добър психотерапевтичен ефект. Половинчасовото потапяне в блажената топлина има силно релаксиращо действие и доставя истинско удоволствие. След приятната процедура човек не само изглежда красив, но и се чувства отпочинал.